Miód z lipy

Wiadomo, ze miód ma niezwykle wlasciwosci. Jak zaden inny skladnik spozywczy potrafi leczyc, zapobiegac i odmladzac, a takze sluzyc jako przyprawa dodawana do potraw slonych, slodkich, kwasnych. Stosowany powszechnie w wielu restauracjach, barach, pubach i prawie we wszystkich domach w Polsce. Skupmy sie jednak na jednym z najbardziej spektakularnych gatunków – miodu lipowego.

Jest to rodzaj miodu, który powstaje jak wiadomo dzieki pszczolom, które zbieraja nektar z drzew lipy i dostarczaja go do ula, gdzie dzieje sie juz cala magia, z której powstaje ten zloty nektar. Miód lipowy jest chyba najbardziej znany i powszechny, rzadko kto wie natomiast o jego wyjatkowych wlasciwosciach. Zawiera on bowiem w sobie ekstrakty, enzymy, olejki eteryczne i wiele innych niezwykle pozytywnie wplywajacych na organizm czlowieka skladników. Dzieki niemu mozemy nie tylko wyleczyc zwykle przeziebienie, objawy grypy czy ból gardla, ale równiez mozemy zapobiegac chorobom na tle nerwowym(nie tylko w poczatkowej fazie rozwoju choroby, ale równiez w jej zaawansowanym stadium jako lagodzenie objawów), przy wszelkich rodzajach chorób górnych dróg oddechowych (poprawia równiez barwe glosu – szczególnie stosowane przez zawodowych piosenkarzy i spiewaków operowych), jest skladnikiem niezbednym w diecie osób zmagajacych sie z cukrzyca typu drugiego jako zamiennik cukru w czystej postaci, zwalcza otylosc – poprawia podstawowa przemiane materii dzieki czemu nie tylko mozna pozbyc sie zbednych kilogramów, ale równiez usprawnic problemy dolnego odcinka jelita grubego. Miód lipowy stosowany jest równiez w roli glównego skladnika maseczek odmladzajacych, ujedrniajacych, nawilzajacych, a takze peelingów wygladzajaco-oczyszczajacych. Oprócz tych wlasciwosci dziala jeszcze rozgrzewajaco i kojaco podczas róznych chorób takich jak zapalenie oskrzeli, choroby zatok czy kaszel. Jest niezastapiony podczas rekonwalescencji po chorobie. W stanach dlugotrwalego oslabienia dziala jak zaden inny naturalny srodek. Dodaje energii i zycia kazdemu czlowiekowi.

Tekst przygotował Tomek Miodek. Więcej informacji o miodzie znajdziesz na blogu  http://www.tomekmiodek.pl/miod-pszczeli

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge